Natuurlijk tuinontwerp en beplanting

Winter tips

Plannen maken

De winter is een goed moment over de tuin na te denken. Hoe bevalt jullie tuin op dit moment? Wil je een nieuw beplantingsplan voor een border/plantvak? Minder tegels of een pergola? Of toch de hele tuin op de schop? De winter is een goed moment om plannen te maken en dus een tuinontwerper te vragen mee te denken, om vanaf het voorjaar al van een mooie tuin te genieten!

Planten afdekken

Planten die gevoelig zijn voor de vorst afdekken met kerstboomtakken, rietmatten, jutezakken of vliesdoek. Ook het afgevallen herfstblad geeft bescherming aan de planten en is een schuilplek voor diertjes.

Gazon

Haal het blad van het gazon. Maai nog een laatste keer. Als het kouder wordt groeit het gras niet meer. In een zachte winter groeit het gras door en kan nog een keer gemaaid worden.

Vogels voeren

Voer gevarieerd. Vetbollen, zaden, pinda’s maar ook appels, rozijnen en besjes. Laat uitgebloeide bloemen staan tot het voorjaar, zaadeters zijn er dol op. Plant bessenstruiken, Laat blad liggen, hier kunnen de vogels insecten vinden. Zet evt nog een schaaltje ondiep water neer. Meer tips:http://www.vogelbescherming.nl/tuinvogel/vogels_voeren

Nestkastje schoonmaken

De winter is een goede tijd om het nestkastje schoon te maken. Zodat de vogeltjes alvast een mooi fris nestplaatsje kunnen uitzoeken. In de winter gebruiken vogels het kastje ook als slaapplek.

Snoeien

De druif moet in de winter worden gesnoeid. In het vroege voorjaar komt de sapstroom al op gang en kan de plant gaan ‘bloeden’. Bomen kunnen ook goed in de winter, als het blad eraf is en de boom in rust, gesnoeid worden.

Opruimen

Knip dorre stengels die nog in de tuin staan met een heggeschaar in kleine stukjes. Opruimen is niet nodig, de plantenresten worden omgezet in humus en dat is goed voor het bodemleven en de structuur van de grond. Laat ook bijv. oude bloempotten, takken of een stapel dakpannen liggen. Hier kunnen padden, egels en insecten schuilplaatsen vinden.

Vijver

Plaats een bos stro, riet of opgerolde rietmat in de vijver, zo blijft er zuurstof in het water komen.

Water geven

Wintergroene planten (met name als ze in pot staan) af en toe lauwwarm water geven anders kunnen ze op een zonnige vorstdag uitdrogen.

Bollen

Voordat de vorst begint kunnen de bloembollen de tuin (of pot) nog in. Met name verwilderingsbollen zoals blauw druifje, crocus en anemoontjes trekken veel bijen aan. Maar ze zijn ook dol op alliums en tulpen. Met name in de zon geven de bloemen veel nectar. Dahliabollen en andere zomerbollen kunnen nu nog uit de grond gehaald worden om ze op een droge, vorstvrije plek tot volgend voorjaar te bewaren.

Zaaien

In febr/mrt kunnen eenjarigen en de eerste groente binnen voorgezaaid worden.

 

NATUURLIJKE TIPS

Biodiversiteit

Veelal wordt er gekozen voor grote groepen vaste planten of struiken en wordt er steeds voor dezelfde soorten gekozen (denk aan de hortensia ‘Annabelle’). Dit is esthetisch wel verantwoord, maar hoe meer biodiversiteit, vooral van inheemse planten, hoe groter de variatie aan bijvoorbeeld insecten en dus ook aan vogels.

Hagen

Plaats liever een heg of een hek of gaaswerk met klimop in uw tuin dan een schutting. Hagen en klimop zijn perfecte schuilplekken voor nachtvlinders. En prima voor vogels om er nesten in te bouwen.

Blad laten liggen en compost maken

Veel tuiniers zie je in de herfst de afgevallen bladeren wegharken of wegblazen. Dat staat netjes, maar is beter van niet. De bladlaag beschermt de plantenwortels tegen vorst en voorziet de planten van voedsel. Blad harken is alleen goed voor het gazon. Gooi dat blad op een composthoop, ergens op een vochtig, donker plekje in de tuin. Begin met een ondergrond van takken of een oude pallet. Zet de hoop na een paar maanden om, om de vertering te bevorderen. Doe dat niet in de winter, want dan schuilen er wellicht padden en egels in. Na een jaar is de compost rijp om uitgespreid te worden.

Daar slaapt een egel

Speciaal voor egels kunt u een egelhotel maken door op een stil plekje een omgekeerde kist met wat bladeren en takken neer te leggen. Een stapel oude dakpannen kan dienst doen als ‘paddenflat’.

Slakkenkorrels

Wie slakken wil bestrijden kiest voor een mileuvriendelijke bestrijdingsmiddel, zoals Escar-go van Ecostyle. Dit is niet gevaarlijk voor egels, die de slakken graag eten. Hoe meer egels in de tuin, hoe minder slakken.
Een beproefd middel uit grootmoeders tijd is een ingegraven schoteltje/bakje met een beetje bier. Dit wordt zelfs in de hedendaagse tuinbouw nog toegepast.

Vijver

Heeft u een strakke vijver met rechte wanden, plaats dan in iedere hoek van de vijver een stapel stenen of een andere mogelijkheid voor dieren (bijv. kikkers en egels) om de vijver te verlaten.

Bladerhopen en takkenrillen

Dichte (doornige) struiken zijn prettige schuilplaatsen voor veel vogels. Voor veel andere dieren zijn bladerhopen en takkenrillen belangrijk. Een mooie takkenril maakt u door dikke takken of paaltjes rechtop in de grond te zetten en dit geraamte op te vullen met andere takken. Bladerhopen zijn onontbeerlijk als overwinteringsplaats voor egels en veelal ook voor insectenlarven en muizen.

Gras voor het boomblauwtje

Maai niet al het gras in de tuin kort op gazonhoogte. Laat hier en daar een randje gras zijn gang gaan. Daarin kan bijvoorbeeld een vlinder als boomblauwtje haar eieren afzetten, die daar dan overwinteren.