Natuurlijk tuinontwerp en beplanting

Lente tips

Bollen in potjes

Bollen in potjes die binnen of op het terras hebben gestaan kunnen nog de grond in, dan komen er volgend jaar weer bloemen in.

Borders opruimen

De afgestorven bloemen kunnen worden afgeknipt, evenals de (niet-wintergroene) siergrassen. De stengels in kleine stukjes over de bodem verdelen, hier kunnen insecten beschutting zoeken.

Snoeien

Vlinderstruik en hortensia’s (alleen Annabel en pluim-) terugknippen tot 30 cm boven de grond. Ook de rozen kunnen teruggeknipt worden (tot zo’n 15 cm boven de grond). Eind maart kan ook de lavendel tot het oude hout worden teruggeknipt. In mei kan sedum (zoals Herbstfreude) worden teruggeknipt, dit voorkomt omvallen. Klimop begin maart snoeien, van 15 maart tot 15 juli is het broedseizoen.

Gazon

Gazon verticuteren, bemesten en kale plekken inzaaien

Bodem verbeteren

Compost en mest (bijv koemestkorrels of culterra) toevoegen om de bodem te verbeteren

Vaste planten delen

Neem een vaste plant elke 3-4 jaar op uit de grond, gooi het oudste middelste stuk weg en plant de jongere delen terug of geef ze weg.
 Sneeuwklokjes en andere verwilderingsbolletjes kun je ook opnemen en delen.

Zomerbloeiende bollen

Zomerbloeiende bollen kunnen vanaf half april- half mei gepoot worden, zoals Dahlia’s

Zaaien

Vanaf maart kunnen tomaten en eenjarigen binnen worden voorgezaaid. Ook kan vanaf half maart (pluk)sla, radijs en spinazie ter plekke buiten worden gezaaid.

 

NATUURLIJKE TIPS

Biodiversiteit

Veelal wordt er gekozen voor grote groepen vaste planten of struiken en wordt er steeds voor dezelfde soorten gekozen (denk aan de hortensia ‘Annabelle’). Dit is esthetisch wel verantwoord, maar hoe meer biodiversiteit, vooral van inheemse planten, hoe groter de variatie aan bijvoorbeeld insecten en dus ook aan vogels.

Hagen

Plaats liever een heg of een hek of gaaswerk met klimop in uw tuin dan een schutting. Hagen en klimop zijn perfecte schuilplekken voor nachtvlinders. En prima voor vogels om er nesten in te bouwen.

Blad laten liggen en compost maken

Veel tuiniers zie je in de herfst de afgevallen bladeren wegharken of wegblazen. Dat staat netjes, maar is beter van niet. De bladlaag beschermt de plantenwortels tegen vorst en voorziet de planten van voedsel. Blad harken is alleen goed voor het gazon. Gooi dat blad op een composthoop, ergens op een vochtig, donker plekje in de tuin. Begin met een ondergrond van takken of een oude pallet. Zet de hoop na een paar maanden om, om de vertering te bevorderen. Doe dat niet in de winter, want dan schuilen er wellicht padden en egels in. Na een jaar is de compost rijp om uitgespreid te worden.

Daar slaapt een egel

Speciaal voor egels kunt u een egelhotel maken door op een stil plekje een omgekeerde kist met wat bladeren en takken neer te leggen. Een stapel oude dakpannen kan dienst doen als ‘paddenflat’.

Slakkenkorrels

Wie slakken wil bestrijden kiest voor een mileuvriendelijke bestrijdingsmiddel, zoals Escar-go van Ecostyle. Dit is niet gevaarlijk voor egels, die de slakken graag eten. Hoe meer egels in de tuin, hoe minder slakken.
Een beproefd middel uit grootmoeders tijd is een ingegraven schoteltje/bakje met een beetje bier. Dit wordt zelfs in de hedendaagse tuinbouw nog toegepast.

Vijver

Heeft u een strakke vijver met rechte wanden, plaats dan in iedere hoek van de vijver een stapel stenen of een andere mogelijkheid voor dieren (bijv. kikkers en egels) om de vijver te verlaten.

Bladerhopen en takkenrillen

Dichte (doornige) struiken zijn prettige schuilplaatsen voor veel vogels. Voor veel andere dieren zijn bladerhopen en takkenrillen belangrijk. Een mooie takkenril maakt u door dikke takken of paaltjes rechtop in de grond te zetten en dit geraamte op te vullen met andere takken. Bladerhopen zijn onontbeerlijk als overwinteringsplaats voor egels en veelal ook voor insectenlarven en muizen.

Gras voor het boomblauwtje

Maai niet al het gras in de tuin kort op gazonhoogte. Laat hier en daar een randje gras zijn gang gaan. Daarin kan bijvoorbeeld een vlinder als boomblauwtje haar eieren afzetten, die daar dan overwinteren.