Natuurlijk tuinontwerp en beplanting

Zomer tips

Border

De border staat al lekker vol. Er hoeft niet veel onkruid meer gewied te worden. Hoge planten kunnen worden gesteund met takken of speciale steunen. Kale plekken kun je opvullen met nieuwe planten.

Gras

Wekelijks maaien. Tijdens droge zonnige periodes het gras wat langer laten. Het gras op een regenachtige dag nog eens bemesten.

Water geven

Geef in droge zonnige perioden liever af en toe lang/veel water, dan elke dag een beetje. Vang regenwater op in regentonnen om kraanwater te besparen. Strooi een dun laagje pas gemaaid gras door de border of moestuin om verdamping/ uitdroging van de grond tegen te gaan. Leg bij potten evt een druppelsysteem aan.

Snoeien

Buxus, taxus, beuk, haagbeuk en hulst in juni snoeien en eind augustus, begin september nogmaals. Ook de blauwe regen en druif kunnen gesnoeid worden. De nieuwe uitlopers inkorten en het blad boven de druiventrossen weghalen zodat de druiven meer zon kunnen vangen. Laat per tak, 1 tros druiven zitten en haal de kleinste druifjes uit de trossen weg (=krenten).

Vijver

Draadalgen, teveel aan zuurstofplanten en plantenresten verwijderen. Dit even op de kant laten liggen om de waterdiertjes de kans te geven terug in het water te kruipen.

Bloemen

Uitgebloeide bloemen verwijderen om de bloeitijd te verlengen. Dit kun je ook doen door regelmatig bloemen voor op de vaas te knippen. Nepeta, vrouwenmantel, geranium, salvia’s, kruipende campanula enz. kun je ook in een keer terugknippen, bijvoorbeeld voor de vakantie, dan heb je na de vakantie weer mooie bloeiende pollen. Als rozen last hebben van luizen spuit ze er dan met een harde straal water af of haal ze er met de hand (handschoen) af.

Vogels

Ook in de zomer kun je vogels naar de tuin trekken, door een waterschaal in de tuin te plaatsen op een plek waar de katten er niet bij kunnen. Hierin kunnen ze badderen en water drinken. Ook met een boom en/of besdragende struiken komen vogels graag in de tuin.

Hangmat

Hangmat installeren en genieten van de tuin, de natuur en het weer!

Lavendel

Om lavendel mooi compact te houden, knip je na de bloei de stengels af tot ongeveer 5 cm onder de bloemstengel. In het voorjaar (half april) knip je de struik met de heggenschaar verder terug, tot ongeveer 5 cm boven het dode hout. Nooit dieper, want de struik zal niet meer uitlopen. Knip de lavendel in een bolvorm voor een mooi silhouet in de winter. Bewaar takjes lavendel om in huis te hangen/te laten drogen of maak lekkere thee.

Lavendelrecepten

Lavendelthee: doe voor deze verfrissende en rustgevende thee 2-3 eetlepels verse bloemblaadjes en een handjevol munt in een pot en schenk er kokend water op. Even laten trekken. Zowel warm als koud lekker. Evt honing toevoegen.

Lavendelhoning: lekker op een geroosterd broodje, honing met wat verse lavendelbloemetjes

Lavendel cake: bak een cake en voeg op het laatst 1 eetlepel lavendelbloemen toe aan het beslag

 

NATUURLIJKE TIPS

Biodiversiteit

Veelal wordt er gekozen voor grote groepen vaste planten of struiken en wordt er steeds voor dezelfde soorten gekozen (denk aan de hortensia ‘Annabelle’). Dit is esthetisch wel verantwoord, maar hoe meer biodiversiteit, vooral van inheemse planten, hoe groter de variatie aan bijvoorbeeld insecten en dus ook aan vogels.

Hagen

Plaats liever een heg of een hek of gaaswerk met klimop in uw tuin dan een schutting. Hagen en klimop zijn perfecte schuilplekken voor nachtvlinders. En prima voor vogels om er nesten in te bouwen.

Blad laten liggen en compost maken

Veel tuiniers zie je in de herfst de afgevallen bladeren wegharken of wegblazen. Dat staat netjes, maar is beter van niet. De bladlaag beschermt de plantenwortels tegen vorst en voorziet de planten van voedsel. Blad harken is alleen goed voor het gazon. Gooi dat blad op een composthoop, ergens op een vochtig, donker plekje in de tuin. Begin met een ondergrond van takken of een oude pallet. Zet de hoop na een paar maanden om, om de vertering te bevorderen. Doe dat niet in de winter, want dan schuilen er wellicht padden en egels in. Na een jaar is de compost rijp om uitgespreid te worden.

Daar slaapt een egel

Speciaal voor egels kunt u een egelhotel maken door op een stil plekje een omgekeerde kist met wat bladeren en takken neer te leggen. Een stapel oude dakpannen kan dienst doen als ‘paddenflat’.

Slakkenkorrels

Wie slakken wil bestrijden kiest voor een mileuvriendelijke bestrijdingsmiddel, zoals Escar-go van Ecostyle. Dit is niet gevaarlijk voor egels, die de slakken graag eten. Hoe meer egels in de tuin, hoe minder slakken.
Een beproefd middel uit grootmoeders tijd is een ingegraven schoteltje/bakje met een beetje bier. Dit wordt zelfs in de hedendaagse tuinbouw nog toegepast.

Vijver

Heeft u een strakke vijver met rechte wanden, plaats dan in iedere hoek van de vijver een stapel stenen of een andere mogelijkheid voor dieren (bijv. kikkers en egels) om de vijver te verlaten.

Bladerhopen en takkenrillen

Dichte (doornige) struiken zijn prettige schuilplaatsen voor veel vogels. Voor veel andere dieren zijn bladerhopen en takkenrillen belangrijk. Een mooie takkenril maakt u door dikke takken of paaltjes rechtop in de grond te zetten en dit geraamte op te vullen met andere takken. Bladerhopen zijn onontbeerlijk als overwinteringsplaats voor egels en veelal ook voor insectenlarven en muizen.

Gras voor het boomblauwtje

Maai niet al het gras in de tuin kort op gazonhoogte. Laat hier en daar een randje gras zijn gang gaan. Daarin kan bijvoorbeeld een vlinder als boomblauwtje haar eieren afzetten, die daar dan overwinteren.